Utrecht Monitor 2020

De 23e editie van de Utrecht Monitor is uit. De monitor vertelt met cijfers en trends het verhaal van de stad in 2019, voor de uitbraak van het coronavirus. In 2019 zien we veel positieve ontwikkelingen in Utrecht.

Afgelopen jaar groeide Utrecht met ongeveer 4.800 inwoners en telde 357.719 inwoners op 1 januari 2020. Utrecht is na Almere de snelst groeiende stad van Nederland. In de groeiende stad gaat het met veruit de meeste inwoners goed. Utrechters zijn grotendeels gelukkig (82%) en tevreden met hun eigen leven (88%). Het aandeel kinderen dat in armoede opgroeit neemt af. De woningvoorraad blijft groeien: de afgelopen jaren met circa 3.000 woningen per jaar. De scheefheid in de huursector neemt af. Ten opzichte van andere toeristensteden is de toeristische druk in Utrecht laag en stabiel. Ook zien we in het afgelopen jaar positieve ontwikkelingen als het gaat om tevredenheid over voorzieningen, de vaccinatiegraad, digitale vaardigheden, duurzame energie, openbaar groen en het aantal verkeersongevallen.

Economisch gezien staat Utrecht er goed voor. Het aantal opgerichte en gevestigde bedrijven in Utrecht is al jaren hoog en de werkgelegenheid groeit de laatste jaren sterk. In 2019 kwamen er net als een jaar eerder meer dan 10.000 banen bij. Tegelijkertijd daalde het werkloosheidspercentage van 4,0% naar 3,5%. Circa 7.000 Utrechters hadden in 2019 geen werk, terwijl ze wel zouden willen werken. De afname van werkloosheid is terug te zien in alle leeftijdsgroepen, maar niet in alle opleidingsniveaus. In de groep middelbaar opgeleiden groeide de werkloosheid naar van 5,4% naar 6,2%. De afname van werkloosheid gaat gepaard met een daling van het aantal WW-uitkeringen met 10%, naar bijna 5.000 uitkeringen. Tegelijkertijd daalde het aantal Utrechtse huishoudens in de bijstand met bijna 3% naar 9.370 huishoudens.

Als gevolg van de economische hoogconjunctuur is het leegstaande aanbod van kantoren de laatste jaren flink afgenomen. Het leegstandspercentage in Utrecht is hierdoor gedaald tot 6,0%. In de Binnenstad en het Stationsgebied is er bijna geen leegstand.

Kijk voor nog meer informatie en cijfers op  Utrecht Monitor 2020.

Meer weten wat Utrecht City in Business voor u kan doen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.