Officiële opening International Welcome Centre Utrecht Region (IWCUR)

Het International Welcome Centre Utrecht Region wordt vrijdag 8 november 2019 officieel geopend in het stadskantoor in Utrecht. Het centrum is een initiatief van de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort en de Universiteit Utrecht, voor de groeiende groep internationale inwoners van de regio Utrecht.

Tot 2030 neemt het aantal internationale inwoners in de regio Utrecht toe met ongeveer 7 procent. Daarnaast vestigen de laatste jaren steeds meer internationale bedrijven zich in de regio en neemt een groeiend aantal bedrijven internationaal talent aan op moeilijk vervulbare vacatures. In december 2018 ondertekenden de provincie Utrecht, gemeenten Utrecht en Amersfoort en Universiteit Utrecht een overeenkomst om de aantrekkingskracht van de regio verder te verstevigen.

Het resultaat van deze samenwerking is de opening van het International Welcome Centre in het stadskantoor van de gemeente Utrecht, waar internationals terecht kunnen voor praktische vragen over werken, studeren en leven in de regio Utrecht. Naast de praktische informatie kunnen mensen ook terecht voor overheidsdiensten zoals het aanvragen van een burgerservicenummer (BSN) of een werkvergunning. Met het centrum hoeven de internationals niet langer op zoek naar informatie bij verschillende instanties, maar kunnen zij terecht op één centrale plek. Daarnaast kunnen ook bedrijven terecht bij het International Welcome Centre, onder meer voor advies over het inschrijven van internationale werknemers en ondersteuning met het verstrekken van informatie.

Eén plek voor alle informatie
“Het is van belang dat internationals op één punt terecht kunnen voor vragen en informatie”, zegt de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure. “We merken nu al dat het voorziet in een grote behoefte. Tegelijkertijd is het voor de instanties ook handig dat er één loket is om alle informatie te verzamelen die relevant is voor internationals.” Gedeputeerde Robert Strijk van de provincie Utrecht benadrukt dat “de werkzaamheden van het International Welcome Centre zijn gericht op een duurzaam verblijf. Dat internationals zich thuis gaan voelen in onze regio en hier ook voor langere tijd willen verblijven en werken.”

Werner Raub van de Universiteit Utrecht: “Bijna 10 procent van onze studenten en bijna 30 procent van de wetenschappelijke staf van Universiteit Utrecht is afkomstig uit het buitenland. Als we dit talent willen aantrekken, moeten wij ervoor zorgen dat ze zich welkom voelen. En daar gaat het International Welcome Centre bij helpen.”

Ook voor de Amersfoortse wethouder Fatma Koşer Kaya is de komst van het Welcome Centre belangrijk, gezien de vele internationale bedrijven in de regio die werknemers van over de hele wereld aantrekken. “Het International Welcome Centre Utrecht Region (IWCUR) helpt zowel de internationals die hier al wonen, als het nieuwe talent dat zich hier in de toekomst zal vestigen hun weg te vinden. Het IWCUR maakt onze dynamische regionale economie nog aantrekkelijker voor internationale bedrijven, werknemers en studenten.”

Zie voor meer informatie het  persbericht en de website van International Welcome Centre Utrecht Region

Meer weten wat Utrecht City in Business voor u kan doen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.