Utrecht Monitor 2018: Utrechters zien toekomst met vertrouwen tegemoet

Het gaat goed met Utrecht. Dit tonen de nieuwste feiten en cijfers over de stad zoals opgenomen in de 21ste editie van de Utrecht Monitor. De economie groeit, de gezondheid van Utrechters verbetert en inwoners zien hun toekomst positiever tegemoet.

Utrecht heeft een grote aantrekkingskracht, waardoor de stad groeit. Binnenkort verwacht de gemeente de 350 duizendste inwoner te mogen verwelkomen. Naar verwachting heeft de stad in 2040 ruim 430 duizend inwoners.

Utrechters lijken tevreden over de stad waarin ze wonen. Inwoners oordelen positief over de leefbaarheid van de stad. Ze waarderen met name de diversiteit en de levendigheid die de stad brengt, en ook het ‘dorpse’ karakter en de natuur in de buurt.

In economisch opzicht staat Utrecht er goed voor. De werkgelegenheid stijgt en de werkloosheid daalt. De werkloosheid in Utrecht daalde in 2017 naar 4,6 procent (landelijk: 4,9 procent) van de beroepsbevolking. Als toeristische trekpleister zit Utrecht in de lift: het aantal gasten in hotels, pensions en jeugdaccommodaties steeg fors in 2017.

Tot en met 2040 worden er naar verwachting ruim 40.000 woningen gebouwd in Utrecht, waarvan een groot deel in bestaand stedelijk gebied, zoals in de Merwedekanaalzone, het Beurskwartier en de oude locatie van de Nederlandse Pakketdienst in Overvecht (NPD-strook). De vraag naar woningen is groot, in vrijwel alle segmenten.

Nieuwsgierig naar hoe Utrecht er anno 2018 voor staat? Kijk voor meer informatie op Utrecht Monitor 2018.

Meer weten wat Utrecht City in Business voor u kan doen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.