The Green House: volledig circulair en zeer duurzaam

The Green House is een volledig circulair en zeer duurzaam concept aan de Croeselaan in Utrecht. Het paviljoen met horeca- en vergaderfuncties is gebouwd op de plek waar oorspronkelijk de Luitenant-Generaal Knoopkazerne stond en waar op de lange termijn een ander gebouw gepland is. Maar om te voorkomen dat de locatie braak blijft liggen zal het paviljoen de komende 15 jaar op levendige wijze invulling geven aan deze plek. Vanwege het tijdelijke karakter is het paviljoen volledig demontabel en kan uit elkaar gehaald worden en elders, in dezelfde of een andere vorm, weer opgebouwd, dankzij het modulaire ontwerp.

Over elk onderdeel van de bouw is nagedacht: duurzame grondstoffen, minder en/of hergebruikte materiaal, langere levensduur en volledig demontabel. Zo zijn de glazen puien afkomstig van de oude Knoopkazerne. De fundering bestaat uit betonplaten en betonblokken, gemaakt van restbeton in een prefabbetonfabriek. Verder is voor sommige meubels afval gebruikt als grondstof en zijn oude spullen opgeknapt. Daarnaast worden zo veel mogelijk producten geleased of geleverd naar gebruik en blijven daarmee in bezit van de leverancier, met een volledig circulair businessmodel als resultaat. The Green House is energieneutraal dankzij zonnepanelen op het dak van het paviljoen zelf en op de daken van Rijkskantoor de Knoop en het hoofdkantoor van Strukton.

Op de eerste verdieping is een inpandige en voor publiek toegankelijke kas voor professionele voedselproductie. In deze ‘urban farm’ worden groenten en kruiden verbouwd  die bewaterd worden door middel van opgevangen regenwater en verwerkt worden in de maaltijden die het restaurant serveert. Ingrediënten die niet uit de kas komen worden lokaal ingekocht bij  duurzame telers. Er wordt gekookt volgens het seizoen en vlees en vis zijn verantwoord. Zo krijg je vis voorgeschoteld die in de keten te boek staat als bijvangst.

De ambitie is dat het paviljoen een broedplaats wordt van circulariteit, een living lab waar mensen hun licht kunnen opsteken.

Lees meer over de bouw en initiatiefnemers van The Green House op:

Meer weten wat Utrecht City in Business voor u kan doen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.