Revolutie in aanbouw: Prinses Máxima Centrum

Hoe bouw je vanuit het niets het grootste kinderoncologisch centrum ter wereld? In Utrecht krijgen ze het voor elkaar. In mei is de opening van het Prinses Máxima Centrum.

Dan arriveren de eerste kinderen. Vanaf dat moment worden alle kinderen met kanker op één plek in Nederland behandeld, net als de nabehandeling die vaak tot ver in de puberteit doorgaat. En niet meer in zeven verschillende academische ziekenhuizen. Artsen, onderzoekers en verpleegkundigen komen allemaal in het nieuwe ziekenhuis in Utrecht te werken waar onderzoek, behandeling en zorg volledig geïntegreerd zijn. Een uitzonderlijk staaltje efficiency in de Nederlandse gezondheidszorg.

Het vergt nog een stevige logistieke operatie om de openingsdatum van 18 mei  te halen. Honderden verpleegkundigen, apothekersassistenten en tachtig specialisten moeten van werkplek veranderen en in veel gevallen met hun gezinnen verhuizen naar Utrecht. Als het centrum op stoom is werken er naar verwachting zo’n vierhonderd wetenschappers uit binnen en buitenland, en vijfhonderd mensen in de zorg en ondersteunende diensten.

Daarnaast presenteert het Máxima naar verwachting een aantal technologische hoogstandjes, zoals een intra-operatieve MRI voor hersenoperaties, waardoor minder restschade optreedt. Ook komt er een eigen apotheek, waarvoor in Canada speciale robots zijn gefabriceerd die nagenoeg foutloos werken. Eveneens in de maak is een digitale app voor ouders en kinderen om ze zo volledig mogelijk op de hoogte te houden tijdens de vaak lange behandeling. Alle werkzaamheden worden ondersteund door een state of the art ICT-systeem.

Lees hier het volledige artikel:  Financieel Dagblad 24-03-2018

Meer weten wat Utrecht City in Business voor u kan doen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.