Nederland stijgt naar de top van meest concurrerende landen ter wereld

Nederland is dit jaar een plekje opgeschoven naar plaats vier in de IMD World Competitiveness Ranking 2018,   de ranglijst van meest concurrerende landen opgesteld door de Zwiterse businesschool IMD. De drie landen die Nederland moet laten voorgaan zijn de Verenigde Staten (1), Hongkong (2) en Singapore (3). Nederland stijgt ten koste van Zwitserland, dat van de tweede naar de vijfde plek daalt. Opvallend is de afwezigheid van Duitsland in de top tien van de meest concurrerende landen.

Uit de studie komt naar voren dat Nederland nergens echt in uitblinkt, in tegenstelling tot de Verendigde Staten, die beschikken over topuniversiteiten en goed zijn in het aantrekken van onderzoeksgeld. Nederland is daarentegen zeer evenwichtig en presteert  over een breed front heel behoorlijk. IMD rangschikt landen op basis van 258 criteria en alleen op taalvaardigheid, distributie-infrastructuur en watermanagement krijgt Nederland de hoogste score.

IMD baseert zijn ranglijst op gegevens van werkgeversverenigingen, zoals VNO-NCW in Nederland, maar neemt in zijn analyse ook de uitkomsten mee van een enquête onder 6250 bedrijfsbestuurders. Die peiling levert Nederland in het bijzonder waardering op voor het hoge onderwijsniveau. De ondervraagden noemden ook  de betrouwbare infrastructuur, kwaliteit van werknemers, de stabiliteit van het bestuur en de voorspelbaarheid van het beleid.

Lees het volledige artikel via: Het Financieel Dagblad 24-05-2018

Meer weten wat Utrecht City in Business voor u kan doen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.