Nationale primeur Utrecht met batterij voor duurzaam energiesysteem

De batterij die op 14 maart 2018 bij de Jaarbeurs in Utrecht is geplaatst vormt een essentiële schakel in de verduurzaming van de energievoorziening in het stationsgebied van Utrecht. Het is de eerste Powerpack die in Nederland geplaatst wordt, met consortium Smart Solar Charging. Aardgasvrij wonen, elektrisch vervoer en opslag van zonne-energie vormen zo de energietoekomst van de stad.

De batterij maakt het mogelijk om het elektriciteitsnet te balanceren door lokaal opgewekte energie op te slaan voor de momenten dat de stad het nodig heeft. De batterij is direct gekoppeld aan 200 zonnepanelen en 20 laadpunten voor elektrische auto’s en heeft een capaciteit van bijna 1 MWh. Hiermee kunnen vijftien huishoudens een week van energie worden voorzien.

Utrecht staat aan de vooravond van een reusachtige opgave: Utrecht wil voor 2030 alle woningen van het aardgas af en alle auto’s uitstootvrij maken. Daarvoor is een nieuw energiesysteem nodig met zonne-energie, elektrische auto’s en batterijen voor lokale stroombuffering.

Naast de batterij gaat de Jaarbeurs de komende jaren duizenden zonnepanelen plaatsen op haar daken en honderden laadpunten op het parkeerterrein. Direct in de omgeving van de Jaarbeurs in de Merwedekanaalzone en in het Beurskwartier heeft de gemeente duizenden nieuwe woningen gepland.

De installatie van de batterij krijgt dit najaar ook vervolg in Kanaleneiland waar samen met woningcorporatie Bo-Ex flats worden voorzien van een duurzaam energiesysteem met batterijen en elektrische deelauto’s. Ook op het Utrecht Science Park en in Houten werkt de regio aan opschaling van het project in Lombok.

De Europese Commissie beloofde op 12 maart 2018 met de ondertekening van een zogenoemde Europese Innovatiedeal regels te schrappen die innovaties zoals deze belemmeren.

Het Smart Solar Charging-consortium, ontwikkelt in de regio Utrecht op een wereldwijd unieke manier het energiesysteem van de toekomst. Het consortium, onder leiding van Utrecht Sustainability Institute en LomboXnet, werkt met Jaarbeurs, Stedin, Gemeente Utrecht, Economic Board Utrecht, Provincie Utrecht, Energiefonds Utrecht, We Drive Solar, Last Mile Solutions, The People Group, Siers en Scholt Energy Services aan de realisatie van dit project. Het project is mogelijk dankzij een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West II, dat gericht is op het versterken van de regionale concurrentiekracht en het vergroten van de werkgelegenheid.

Bron: Economic Board Utrecht

Foto: Robin Berg

Meer weten wat Utrecht City in Business voor u kan doen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.