Atlas voor gemeenten 2018: positie van Utrecht uitgelicht

In de Atlas voor gemeenten worden jaarlijks de 50 grootste gemeenten van Nederland op 50 punten (indicatoren) met elkaar vergeleken. Er wordt gekeken naar sociale, fysieke en economische indicatoren. Ieder jaar wordt er naast de vaste indicatoren ook een speciaal thema uitgelicht.

De Atlas voor gemeenten 2018 heeft als thema cultuur. Gemeente Utrecht staat op de vierde positie (van de 50) op de cultuurindex. Deze is gebaseerd op diverse indicatoren en geeft het relatieve aanbod per inwoner. Op de eerste positie staat Amsterdam, gevolgd door Maastricht en Leeuwarden. Op provinciaal niveau staat de provincie Utrecht op de vijfde plek. Utrecht scoort goed op podiumkunsten en op het gebied van letteren (bibliotheken, boekwinkels en antiquariaten). Wat podiumkunsten betreft staat de stad op de tweede plaats binnen de G50 en wat letteren betreft op de zesde plek.

Utrecht is licht gedaald op de sociaal-economische index, van de derde naar de vierde plek. Amersfoort is gestegen van de vierde naar de derde positie. Op de eerste en tweede positie staan Amstelveen en Haarlemmermeer. Net als voorgaande jaren neemt Utrecht de 2e positie in op de woonaantrekkelijkheidsindex, na Amsterdam en voor Amstelveen.

Utrecht is de enige G4-stad die in de top-5 staat van zowel de woonaantrekkelijkheidsindex, de sociaal-economische index als de cultuurindex.

Lees hier meer over de positie van Utrecht: Onderzoeksflits Atlas voor gemeenten 2018

Meer weten wat Utrecht City in Business voor u kan doen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.